Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Porcja 380 kcal
- 30 dag sznycli z indyka (lub piersi z kurczaka)
- 1 duże opakowanie naturalnego jogurtu
- 8 średnich młodych marchewek
- 4 nieduże młode kalarepki
- 15 dag fasolki szparagowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 główka zielonej sałaty
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Marchewki, kalarepki i fasolkę szparagową bardzo dokładnie umyć. Kalarepkę obrać. Marchewki pokroić w grube plastry, kalarepkę w dużą kostkę, fasolkę w słupki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku i gotować trzy minuty. Odcedzić, odstawić do ostudzenia.
Sznycle z indyka opłukać, osuszyć. Leciutko rozbić , następnie pokroić na cienkie paski. Na patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić paseczki z indyka. Mieszając, szybko obsmażyć
ze wszystkich stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatę umyć i natkę umyć. Sałatę wysuszyć, natkę drobno posiekać, jogurt starannie wymieszać widelcem z sokiem z cytryny i posiekaną natką, doprawić do smaku solą
i pieprzem. Na półmisku ułożyć ładne liście sałaty. Na nich dekoracyjnie układać ugotowane
warzywa i usmażone paseczki mięsa. Podawać potrawę z przygotowanym sosem jogurtowym. A jako dodatek ugotowane młode ziemniaki oproszone koperkiem lub białe pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz