Indyk po francusku


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 120 minut

  • Tuszka indyka
  • łyżeczka curry (w proszku)
  • cytryna
  • 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
  • 250 g szalotek
  • 250 g groszku zielonego (w strączkach)
  • po łyżce masła i oleju
  • sól
  • pieprz

Indyka opłukać od środka i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć curry. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Skórką natrzeć indyka, a następnie skropić sokiem z cytryny. Blachę posmarować masłem i olejem. Ułożyć na niej tuszkę. Piec ok. 2 godzin w temperaturze 200°C. Gdy mięso się zrumieni, podlać bulionem, a potem co jakiś czas wytworzonym sosem. Szalotki obrać, pokroić na ćwiartki. Obłożyć nimi indyka w połowie pieczenia. Groszek ugotować osobno (w wodzie lub na parze). Podawać razem z indykiem i szalotkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz