Hiszpańskie pałeczki


Składniki na 10 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 350 kcal

  • 10 dag suszonych daktyli
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 20 dag suszonych fig
  • 20 dag orzechów brazylijskich
  • 10 dag wisienek koktajlowych
  • 20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli cynamon
  • 8 łyżek mąki
  • 3 prostokątne andruty
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku i cytryny

Przygotowanie

Obydwa rodzaje orzechów obrać ze skorupek i posiekać. Daktyle i figi pokroić w drobną kosteczkę. Bakalie przesypać do miseczki, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wisienki koktajlowe i starannie wymieszać. Jajka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać szczyptę soli, cynamonu i ubić na puszystą masę.

Nie przerywając ubijania, porcjami sypać mąkę. Dodać bakalie i wymieszać. Dużą blachę przykryć papierem do pieczenia. Andruty ułożyć na blasze i posmarować masą bakaliową. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier, posmarować zimne andruty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz