Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Porcja 220 kcal
- 30 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1/2 główki sałaty lodowej
- sól
- pieprz
- 3 bułki do hamburgerów
- majonez
- olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Masę starannie wyrobić (można ew. wsypać łyżkę bułki tartej). Łyżką nabierać niewielkie porcje mięsa, formować okrągłe, płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć, duże liście porwać na małe kawałki. W opiekaczu, kuchence mikrofalowej tub na suchej patelni teflonowej podgrzać bułki. Każdą przekroić na pół, na połówce ułożyć sałatę, kotlet, plasterki pomidora, oprószyć solą i pieprzem, polać odrobiną majonezu i złożyć bułeczkę. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz