Hamburgery


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 220 kcal

  • 30 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 bułki do hamburgerów
  • majonez
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Masę starannie wyrobić (można ew. wsypać łyżkę bułki tartej). Łyżką nabierać niewielkie porcje mięsa, formować okrągłe, płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć, duże liście porwać na małe kawałki. W opiekaczu, kuchence mikrofalowej tub na suchej patelni teflonowej podgrzać bułki. Każdą przekroić na pół, na połówce ułożyć sałatę, kotlet, plasterki pomidora, oprószyć solą i pieprzem, polać odrobiną majonezu i złożyć bułeczkę. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz