Gruszki w karmelu


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 290 kcal

  • 4 dojrzałe, dość twarde gruszki
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 - 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu, np. lipowego

Przygotowanie

Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, wycisnąć sok. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. W szerokim garnku zagotować wodę w takiej ilości, by przykryła włożone później do niej gruszki, dodać do niej sok cytrynowy, dwie łyżki cukru, laskę i rdzeń wanilii, starty imbir, goździki oraz cynamon. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 10 minut aż woda mocno przejdzie aromatem przypraw. Gruszki obrać aby postawić je pionowo na talerzyku, należy odciąć plasterek miąższu od spodu. Owoce włożyć do garnka z gotującą się wodą z przyprawami.

Gotować, aż gruszki będą miękkie, ale pilnować żeby się nie rozpadły. Patelnię mocno rozgrzać. Wsypać na nią pozostały cukier i, stale mieszając, stopić na jasny karmel. Wymieszać z miodem. Gorące gruszki wyjąć łyżką cedzakową. Przełożyć na talerzyki.
Natychmiast polać karmelem. Dodatkowo gruszki można posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi lub zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Tak przygotowany deser można podawać także z 1 - 2 kulkami lodów o smaku waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz