Golonka w piwie


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 150 minut
Porcja 760 kcal

  • 2 przednie golonki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 1 kostka bulionowa
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i majeranku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Golonki opalić, dokładnie umyć. Obficie natrzeć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Czosnek obrać, pokroić w słupki, gęsto naszpikować nim przygotowane mięso. Przełożyć golonkę do szklanego naczynia. Zalać piwem, przykryć i odstawić na dwie godziny do lodówki. Przygotowane golonki przełożyć do szerokiego garnka. Wkruszyć do piwnej marynaty kostkę rosołową, zalać mięso (powinno być całkowicie przykryte, w razie potrzeby można dolać wody). Przykryć, gotować 2 godziny na małym ogniu. Marchewki, pietruszki i seler obrać, opłukać, pokroić w wąskie słupki. Dodać do golonek 15 minut przed końcem duszenia.

Miękkie mięso wyjąć i szybko obsmażyć na patelni na odrobinie oleju (dzięki temu golonki będą miały chrupiącą skórkę). Wywar, w którym dusiły się golonki, gotować na dużym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do sosu i jeszcze krótko podgrzać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą papryki. Polać przygotowane golonki, udekorować gałązkami ziół. Podawać z puree ziemniaczanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz