Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 150 minut
Porcja 760 kcal
- 2 przednie golonki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 szklanki jasnego piwa
- 1 kostka bulionowa
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
- po 1 łyżeczce suszonego tymianku i majeranku
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Golonki opalić, dokładnie umyć. Obficie natrzeć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Czosnek obrać, pokroić w słupki, gęsto naszpikować nim przygotowane mięso. Przełożyć golonkę do szklanego naczynia. Zalać piwem, przykryć i odstawić na dwie godziny do lodówki. Przygotowane golonki przełożyć do szerokiego garnka. Wkruszyć do piwnej marynaty kostkę rosołową, zalać mięso (powinno być całkowicie przykryte, w razie potrzeby można dolać wody). Przykryć, gotować 2 godziny na małym ogniu. Marchewki, pietruszki i seler obrać, opłukać, pokroić w wąskie słupki. Dodać do golonek 15 minut przed końcem duszenia.
Miękkie mięso wyjąć i szybko obsmażyć na patelni na odrobinie oleju (dzięki temu golonki będą miały chrupiącą skórkę). Wywar, w którym dusiły się golonki, gotować na dużym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do sosu i jeszcze krótko podgrzać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą papryki. Polać przygotowane golonki, udekorować gałązkami ziół. Podawać z puree ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz