Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 75 minut
- 1 główka białej kapusty
- 50 dag mięsa mielonego drobiowego
- 1 niepełna szklanka ryżu
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g)
- suszony majeranek
- 3 kostki bulionu drobiowego
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie
Ryż wsypać do osolonego wrzątku, ugotować na półmiękko. Kapustę oczyścić. Wyciąć głąb. Całą główkę włożyć do garnka z wrzątkiem. Kolejno zdejmować sparzone liście. Ściąć z nich zgrubiałe nerwy. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć na szklisto. Dodać do mięsa i ryżu, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu. Brzegi zawinąć do środka, a następnie całość zrolować. Na spodzie szerokiego garnka ułożyć 2 liście kapusty, wlać odrobinę wody.
Na tym ciasno ułożyć gołąbki. Dodać 2 kostki bulionowe i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, listek laurowy, odrobinę majeranku i ziele angielskie. Zalać wodą. Dołożyć smalec i gotować pod przykryciem około 45 minut. Przygotować sos. Ostatnią kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać resztę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gotowe gołąbki podawać polane pomidorowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz