Fińskie ciasto ucierane


Składniki na 16 porcji

Przygotowanie 75 minut
Porcja 240 kcal

  • 15 dag mielonych orzechów laskowych
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek rumu
  • sól
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • bita śmietana
  • całe orzechy laskowe do dekoracji
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Następnie kolejno wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając. Do masy maślanej wsypać obydwa rodzaje mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać mielone orzechy (2 łyżki odłożyć do oproszenia formy) oraz wlać 3 łyżki rumu. Bardzo dokładnie wymieszać. Masłem starannie posmarować formę. (Najlepsza będzie podłużna o długości 25 cm). Oprószyć odłożonymi orzechami. Wlać ciasto. wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier. Cukier puder, sok z cytryny oraz 2 łyżki rumu dokładnie utrzeć drewnianą pałką na jednolitą, gładką masę. Zupełnie zimne ciasto posmarować przygotowanym lukrem. Odstawić na około 15 minut do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wierzch ciasta udekorować niewielkimi rozetkami bitej śmietany oraz całymi orzechami laskowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz