Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 410 kcal
- 4 małe filety z piersi kurczaka
- 1 awokado
- 1/2 cytryny
- 1 ostra papryczka
- 2 pomidory
- 1 główka sałaty lodowej
- 3 gałązki selera naciowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Następnie obrać ze skórki. Miąższ rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, żeby zachował kolor. Pomidory sparzyć, wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryczkę umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę. Awokado wymieszać z pomidorami i papryczką, doprawić solą. Sałatę lodową umyć, dokładnie osuszyć. Podzielić na mniejsze części. Gałązki selera oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, osuszyć i połączyć z sałatą, doprawić solą, pieprzem, polać łyżką oliwy.
Filety z piersi kurczaka oczyścić z błonek i usmażyć na mocno rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy na złoty kolor z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim awokado z pomidorami, a potem dusić jeszcze około 5 minut. Usmażone piersi z kurczaka zdjąć z ognia, pokroić w poprzeczne plastry równej grubości. Podawać na półmisku obłożonym gorącą sałatką z pomidorów i awokado oraz sałatą z selerem. Dobrym dodatkiem jest białe pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz