Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
Porcja 370 kcal
- 2 całe średniej wielkości pstrągi
- 8 łyżek oliwy
- 2 cytryny
- 1 pęczek dymki
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie
Rybę starannie sprawić, po czym umyć. Dymkę oczyścić i pokroić w dosyć grubą kostkę. Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pociąć na kawałki tej samej wielkości, co dymkę. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i drobniutko posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn (najlepiej wlać do twista, zamknąć i kilkakrotnie potrząsać).
Sos przyprawić solą, pieprzem, wsypać natkę pietruszki. Przygotowaną marynatą natrzeć ryby w środku oraz z zewnątrz, nakryć i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. W tym czasie wymieszać dymkę z papryką, przyprawić solą oraz chili. Paprykowym farszem napełnić pstrągi, spiąć wykałaczką. Każdą rybę owinąć szczelnie folią aluminiową i położyć na mocno rozgrzanym grillu. Piec z obu stron, łącznie 20 - 30 minut w zależności od wielkości ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz