Faszerowany pstrąg


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 370 kcal

  • 2 całe średniej wielkości pstrągi
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie

Rybę starannie sprawić, po czym umyć. Dymkę oczyścić i pokroić w dosyć grubą kostkę. Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pociąć na kawałki tej samej wielkości, co dymkę. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i drobniutko posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn (najlepiej wlać do twista, zamknąć i kilkakrotnie potrząsać).

Sos przyprawić solą, pieprzem, wsypać natkę pietruszki. Przygotowaną marynatą natrzeć ryby w środku oraz z zewnątrz, nakryć i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. W tym czasie wymieszać dymkę z papryką, przyprawić solą oraz chili. Paprykowym farszem napełnić pstrągi, spiąć wykałaczką. Każdą rybę owinąć szczelnie folią aluminiową i położyć na mocno rozgrzanym grillu. Piec z obu stron, łącznie 20 - 30 minut w zależności od wielkości ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz