Faszerowany bakłażan


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 320 kcal

  • 2 średnie bakłażany
  • cebula
  • 2 średnie pomidory lub 4 koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag sera żółtego
  • do smaku: sól, pieprz, zioła
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

Bakłażany wyszoruj i przekrój wzdłuż na połowy. Łyżeczką ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając około centymetra od skórki. Wnętrze oczyść. Cebulę posiekaj, pomidory pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, miąższ bakłażanów i pomidory. Dopraw, dodaj czosnek i duś, aż wyparuje woda. Zetrzyj ser na tarce, dodaj do farszu, wymieszaj i napełnij farszem połówki bakłażanów. Włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz