Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 120 minut
Porcja 450 kcal
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 12 suszonych śliwek bez pestek
- 1 twarde jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki masła
- 3/4 szklanki białego wytrawnego
- 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mięso umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku każdej polędwiczki długim szpikulcem lub nożem zrobić spory otwór. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą, oprószyć pieprzem, lub skropić alkoholem i włożyć na około 20 minut do lodówki. Śliwki przełożyć do rondelka, zalać wodą tak, żeby były przykryte. Postawić na ogniu, zagotować i od razu zdjąć z ognia. Śliwki pozostawić w wywarze około 30 minut, jabłko obrać, przekroić na krzyż, wyciąć środek z pestkami, miąższ pokroić w kostkę.
Natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie poczerniało. Śliwki odcedzić, wymieszać z jabłkami. Farsz przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Otwory w polędwiczkach napełnić przygotowanym farszem owocowym. Końcówki spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i szybko na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki przełożyć do brytfanki, podlać winem, śmietaną i odrobiną tłuszczu ze smażenia. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz