Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 40 minut
Porcja 515 kcal
- 18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
- pieprz
- 25 dag sera ricotta
- 25 dag pieczarek
- 5 dag szynki
- 3 duże cebule
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii
- 2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- kilka chili
Przygotowanie
Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić. Obydwie papryki i szynkę pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać z łupin i posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle. 2 łyżki zeszklonej cebuli odłożyć; resztę wymieszać z papryką i szynką. Smażyć jeszcze 4 minuty. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych warzyw i szynki. Dusić, aż odparuje nadmiar wilgoci.
Zdjąć z ognia. Połączyć z serem ricotta, posiekaną natką pietruszki i bazylią. Doprawić do smaku szczyptami soli i pieprzu. Resztę zeszklonej cebuli wy mieszać z cukrem i koncentratem pomidorowym. Przelać sos do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać pieczarkowym farszem i ułożyć na sosie. Posypać parmezanem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Udekorować chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz