Faszerowane muszle z pieczarkami


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 515 kcal

  • 18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • pieprz
  • 25 dag sera ricotta
  • 25 dag pieczarek
  • 5 dag szynki
  • 3 duże cebule
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • 2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • kilka chili

Przygotowanie

Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić. Obydwie papryki i szynkę pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać z łupin i posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle. 2 łyżki zeszklonej cebuli odłożyć; resztę wymieszać z papryką i szynką. Smażyć jeszcze 4 minuty. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych warzyw i szynki. Dusić, aż odparuje nadmiar wilgoci.

Zdjąć z ognia. Połączyć z serem ricotta, posiekaną natką pietruszki i bazylią. Doprawić do smaku szczyptami soli i pieprzu. Resztę zeszklonej cebuli wy mieszać z cukrem i koncentratem pomidorowym. Przelać sos do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać pieczarkowym farszem i ułożyć na sosie. Posypać parmezanem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Udekorować chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz