Składniki na 4 porcie
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki grubo posiekanych migdałów (bez skórki)
- 4 łyżki dżemu morelowego
- szczypta cynamonu
- 4 kwaśne, dość twarde jabłka
- 4 łyżeczki stopionego masła
Przygotowanie
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzać. Wysypać na nią wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Stale mieszając, uprażyć na złoty kolor. Gdy migdały i wiórki kokosowe zaczną się rumienić, natychmiast przełożyć je na talerzyk i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne uprażone migdały i wiórki kokosowe wymieszać z dżemem morelowym oraz cynamonem, jabłka starannie umyć pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha. Odciąć wierzchy, a następnie łyżeczką bardzo ostrożnie, żeby nie uszkodzić ścianek owoców dokładnie usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone jabłka napełnić farszem kokosowo-morelowym. Przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami. Przygotować cztery duże kawałki folii aluminiowej. Na każdym postawić jabłko, posmarować je łyżeczką stopionego masła można dodatkowo wierzchy jabłek lekko oprószyć cynamonem. Szczelnie zawinąć w folię. Pakuneczki postawić na płaskiej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 180°C. Piec około 25 - 30 minut. Po wyjęciu ostrożnie odwinąć z folii, przełożyć na talerzyki i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz