Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 415 kcal
- 2 cukinie
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- 2 pomidory
- Olej
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać zimną, a później gorącą wodą. Wsypać do garnka i zalać lekko osolonym wrzątkiem tak, żeby woda pokryła powierzchnię kaszy. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Obie cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środki; miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory rozciąć na pół, usunąć z nich pestki i też pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupin, posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle.
Dodać kostki cukinii i pomidora. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko razem jeszcze podsmażyć, po czym połączyć z napęczniałą kaszą. Połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w natłuszczonej olejem formie żaroodpornej. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach; następnie równomiernie posypać nim faszerowane cukinie. Wstawić do piekarnika, nagrzanego uprzednio do temperatury 200 stopni C. Piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz