Składniki na 3 porcje
Przygotowanie 30 min
Porcja 350 kcal
- 20 dag makaronu farfalle (kokardki)
- 1 opakowanie mrożonki warzywnej
- 20 dag chudego wędzonego boczku (może być też bekon lub szynka z tłuszczykiem)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie
Boczek wędzony pokroić w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki umyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, odłożyć. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na nim boczek. Do podsmażonego boczku dodać mrożonkę warzywną (wcześniej nie rozmrażać), wymieszać. Zalać gorącym bulionem warzywnym i dusić przez około 15 minut (warzywa powinny pozostać jędrne).
Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, papryką. Delikatnie wymieszać. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Wymieszać z gorącymi warzywami. Przełożyć do salaterki, posypać parmezanem, udekorować natką. Zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz