Farfalle z boczkiem


Składniki na 3 porcje

Przygotowanie 30 min
Porcja 350 kcal

  • 20 dag makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 opakowanie mrożonki warzywnej
  • 20 dag chudego wędzonego boczku (może być też bekon lub szynka z tłuszczykiem)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie

Boczek wędzony pokroić w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki umyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, odłożyć. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na nim boczek. Do podsmażonego boczku dodać mrożonkę warzywną (wcześniej nie rozmrażać), wymieszać. Zalać gorącym bulionem warzywnym i dusić przez około 15 minut (warzywa powinny pozostać jędrne).

Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, papryką. Delikatnie wymieszać. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Wymieszać z gorącymi warzywami. Przełożyć do salaterki, posypać parmezanem, udekorować natką. Zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz