Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
Porcja 520 kcal
- 50 dag filetu z piersi indyka
- 4 szalotki
- 1 l słodkiej śmietany 12-proc.
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 5 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
- 1 łyżeczka mąki
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Filet z indyka oczyścić z błon, opłukać, osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozgnieść je dłonią. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą. Przykryć, odstawić do lodówki na 20 minut. Potem na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Włożyć eskalopki i smażyć na złoto na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony. Przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce.
Obrane szalotki, imbir i chili posiekać. Na tłuszczu ze smażenia eskalopek zeszklić szalotki, dodać imbir i chili. Mieszając, smażyć 2 minuty. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i, mieszając, zagotować. Do sosu wsypać curry, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos będzie zawiesisty. Eskalopki polać sosem, posypać kolendra. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz