Eskalopki z indyka w curry


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 520 kcal

  • 50 dag filetu z piersi indyka
  • 4 szalotki
  • 1 l słodkiej śmietany 12-proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Filet z indyka oczyścić z błon, opłukać, osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozgnieść je dłonią. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą. Przykryć, odstawić do lodówki na 20 minut. Potem na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Włożyć eskalopki i smażyć na złoto na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony. Przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce.

Obrane szalotki, imbir i chili posiekać. Na tłuszczu ze smażenia eskalopek zeszklić szalotki, dodać imbir i chili. Mieszając, smażyć 2 minuty. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i, mieszając, zagotować. Do sosu wsypać curry, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos będzie zawiesisty. Eskalopki polać sosem, posypać kolendra. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz