Elegancka sałatka


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 20 minut
Porcja 290 kcal

  • 20 dag wędzonego kurczaka lub polędwicy drobiowej
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 jabłka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • Pół pęczka natki
  • po 1,5 łyżki majonezu i gęstej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kukurydzę przełożyć na sitko, aby dokładnie ociekła z zalewy. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne z pestkami. Strąk opłukać, pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić żółty ser oraz wędzonego kurczaka. Natkę opłukać, osuszyć, oberwać listki, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe posiekać. Przygotowane składniki oraz osaczoną kukurydzę przełożyć do dużej salaterki. Jabłka umyć, osuszyć, obieraczką do warzyw wykroić gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Czosnek obrać, drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Majonez połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem oraz odrobiną soku z cytryny lub szczyptą cukru i musztardy. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny (jest wówczas smaczniejsza). Plasterki jabłek przekładać przygotowaną sałatką i ustawić na talerzykach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty. Smakowita, elegancka sałatka stanowi doskonałą przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz