Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Porcja 290 kcal
- 20 dag wędzonego kurczaka lub polędwicy drobiowej
- 30 dag żółtego sera
- 2 jabłka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 strąk czerwonej papryki
- Pół pęczka natki
- po 1,5 łyżki majonezu i gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kukurydzę przełożyć na sitko, aby dokładnie ociekła z zalewy. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne z pestkami. Strąk opłukać, pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić żółty ser oraz wędzonego kurczaka. Natkę opłukać, osuszyć, oberwać listki, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe posiekać. Przygotowane składniki oraz osaczoną kukurydzę przełożyć do dużej salaterki. Jabłka umyć, osuszyć, obieraczką do warzyw wykroić gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Czosnek obrać, drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Majonez połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem oraz odrobiną soku z cytryny lub szczyptą cukru i musztardy. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny (jest wówczas smaczniejsza). Plasterki jabłek przekładać przygotowaną sałatką i ustawić na talerzykach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty. Smakowita, elegancka sałatka stanowi doskonałą przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz