Egzotyczny deser


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 30 minut
Porcja 280 kcal

  • 2 pomarańcze
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 1 papaja
  • 2 nashi (krzyżówka jabłka z gruszką)
  • 1 ananas
  • 2 limetki
  • 20 dag miodu
  • 1 gałązka mięty
  • 10 dag płatków migdałowych
  • Kilka owoców miechunki i odrobina miodu do dekoracji

Przygotowanie

Pomarańcze, mango, awokado, papaję oraz nashi umyć i osuszyć. Z mango i awokado usunąć pestki. Papaję i nashi przekroić na połówki; usunąć gniazda nasienne i opłukać. Odkroić liście ananasa. Oczyszczone owoce pociąć w dosyć grube plastry lub kosteczkę (wtedy nadziać kawałki owoców na szpadki i przygotować słodkie szaszłyki). Limetki opłukać i wycisnąć z nich sok. Listki mięty opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać. W małej miseczce wymieszać miętę z sokiem z limetki oraz miodem.

Miodową mieszanką posmarować dosyć grubo wszystkie owoce. Następnie posypać je płatkami migdałowymi. Grillować około 5 minut z obu stron (podczas przewracania uważać, aby owoce się nie rozpadły). Gotowe danie udekorować na talerzu owocami miechunki i polać odrobiną płynnego miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz