Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
Porcja 420 kcal
Na deser:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 30 dag białego homogenizowanego serka
- 6 łyżek kremu czekoladowego
- 15 dag śmietanki kremówki 30-procentowej
- 2 łyżki brandy
- 2 białka.
Do dekoracji:
- 1 łyżka kakao
- 4 czekoladowe serca
- 4 rurki oblane czekoladą lub kawałki gorzkiej czekolady
- 4 czerwone wisienki koktajlowe
Przygotowanie
Serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać krem czekoladowy i dwie łyżki brązowego cukru. Utrzeć na puszystą i gładką jednolitą masę. Lekko ubić śmietankę kremówkę, dodać do serowo-czekoladowej masy. Dolać dwie łyżki brandy. Całość bardzo starannie wymieszać. Białka z dwóch jajek ubić na sztywną pianę (łatwiej się ubije, gdy dodamy do białek 2-3 krople soku z cytryny lub octu winnego).
Następnie pianę przełożyć do miski z masą czekoladową i bardzo delikatnie całość wymieszać. Powstały mus przełożyć do deserowych pucharków. Wstawić na około 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać kakao, udekorować sercami, rurkami i wisienkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz