Deser czekoladowy


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 420 kcal

Na deser:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 30 dag białego homogenizowanego serka
  • 6 łyżek kremu czekoladowego
  • 15 dag śmietanki kremówki 30-procentowej
  • 2 łyżki brandy
  • 2 białka.

Do dekoracji:
  • 1 łyżka kakao
  • 4 czekoladowe serca
  • 4 rurki oblane czekoladą lub kawałki gorzkiej czekolady
  • 4 czerwone wisienki koktajlowe

Przygotowanie

Serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać krem czekoladowy i dwie łyżki brązowego cukru. Utrzeć na puszystą i gładką jednolitą masę. Lekko ubić śmietankę kremówkę, dodać do serowo-czekoladowej masy. Dolać dwie łyżki brandy. Całość bardzo starannie wymieszać. Białka z dwóch jajek ubić na sztywną pianę (łatwiej się ubije, gdy dodamy do białek 2-3 krople soku z cytryny lub octu winnego).

Następnie pianę przełożyć do miski z masą czekoladową i bardzo delikatnie całość wymieszać. Powstały mus przełożyć do deserowych pucharków. Wstawić na około 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać kakao, udekorować sercami, rurkami i wisienkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz