Składniki na 3 porcje
- 1/2 kg świeżych nerek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3/4 szklanki gęsiej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku
- olej do smażenia
- 3 okrągłe duże bułki lub chlebki do podania cynaderków
Przygotowanie
Nerki przekroić na pół i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski, zalać świeżą zimną wodą, odstawić na godzinę. Potem odsączyć z wody, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować przez 5 minut. Wyjąć, lekko schłodzić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, mieszając przesmażyć na nim cebulę tak, żeby się nie zrumieniła, a potem zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć nerki oproszone uprzednio mąką, dodać cebulę, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 20 minut, często mieszając. Z chlebków lub bułek odciąć wierzchy, wydrążyć środki, zostawiając przy skórce po około 2 cm miąższu. Wstawić na chwilę do gorącego piekarnika, by się rozgrzały. Nalewać do nich gotowe cynaderki, na wierzchu posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz