Cukinia w Tortillach


Składniki na 16 porcji

Przygotowanie 50 minut
Porcja 320 kcal

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • oliwa

Przygotowanie

Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką kukurydzianą. Dodać szklankę letniej wody, odrobinę soli i masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Strąki papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić wraz z obraną cukinią w kostkę tej samej wielkości jak paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowane warzywa i dusić chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki.

Ciasto podzielić na 16 równych kawałków. Uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek na posypanej mąką stolnicy. Rozgrzać suchą patelnię, piec tortille z obu stron. Gdy placki zaczną się wybrzuszać, delikatnie docisnąć je łopatką. Zrumienione placki zdjąć z patelni, napełnić warzywnym farszem i zawinąć. Tortille serwować na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz