Składniki na 16 porcji
Przygotowanie 50 minut
Porcja 320 kcal
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 cukinie
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 4 pomidory
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- oliwa
Przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką kukurydzianą. Dodać szklankę letniej wody, odrobinę soli i masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Strąki papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić wraz z obraną cukinią w kostkę tej samej wielkości jak paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowane warzywa i dusić chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki.
Ciasto podzielić na 16 równych kawałków. Uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek na posypanej mąką stolnicy. Rozgrzać suchą patelnię, piec tortille z obu stron. Gdy placki zaczną się wybrzuszać, delikatnie docisnąć je łopatką. Zrumienione placki zdjąć z patelni, napełnić warzywnym farszem i zawinąć. Tortille serwować na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz