Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 310 kcal
- 2 małe jędrne cukinie
- 1 mała cebula
- 1 duży pomidor
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przebrać, przepłukać na sicie zimną, a potem gorącą wodą. Włożyć do garnka i zalać osoloną wrzącą wodą tak, żeby pokryła powierzchnię kaszy. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Cukinie dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, potem dołożyć miąższ cukinii, kawałki pomidora, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Delikatnie przemieszać, jeszcze chwilę razem smażyć, następnie dodać napęczniałą kaszę. Wymieszać. Wydrążone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 minut. Takie cukinie można też zapiekać na grillu owinięte w folię aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz