Cukinia faszerowana


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 310 kcal

  • 2 małe jędrne cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przebrać, przepłukać na sicie zimną, a potem gorącą wodą. Włożyć do garnka i zalać osoloną wrzącą wodą tak, żeby pokryła powierzchnię kaszy. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Cukinie dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, potem dołożyć miąższ cukinii, kawałki pomidora, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Delikatnie przemieszać, jeszcze chwilę razem smażyć, następnie dodać napęczniałą kaszę. Wymieszać. Wydrążone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 minut. Takie cukinie można też zapiekać na grillu owinięte w folię aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz