Comber galaretowy


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 25 minut + chłodzenie
Porcja 125 kcal

  • 1 kg drobnych miękkich owoców, np. winogron, wiśni, czereśni (świeżych lub rożonych, ew. z kompotu)
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 2 łyżki wiśniówki

Przygotowanie

Świeże owoce opłucz, osusz, usuń pestki (i ew. szypułki). Owoce z kompotu osącz, a mrożone przełóż na sitko i pozostaw, by dokładnie ociekły z soku. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku, odstaw do wystudzenia. Podłużną półokrągłą foremkę wyłóż folią spożywczą (ścianki foremki cienko posmaruj olejem folia będzie lepiej przylegała).

Przygotowaną foremkę napełnij owocami. Zupełnie zimną galaretkę wymieszaj z wiśniówką, zalej nią owoce. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem, foremkę zanurz na kilka sekund we wrzątku. Galaretkę z owocami przełóż na półmisek, ew. udekoruj owocami w cukrze i polej odrobiną ajerkoniaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz