- 3 kotlety cielęce 300 g
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie jabłka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka parmezanu
- sól, pieprz, natka .
- zioła prowansalskie
- czarnuszka
Przygotowanie
Kotlety lekko rozklepać. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po 20 minutach obgotować kilka minut w gorącej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do naczynia z wodą i pokrojoną natką. Jabłka podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Dodać do ziemniaków. Posiekać cebulę.
Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć obsączonymi ziemniakami, jabłkami i cebulą. Posypać wszystkimi przyprawami. Podlać wywarem z gotowania mięsa. Piec około 40 minut w temperaturze 180° C. w zamkniętym naczyniu. Pod koniec odkryć, polać śmietaną, posypać serem, zapiec. Posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz