Składniki na 16 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 350 kcal
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- po 10 dag cukru pudru i wiórków kokosowych
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 jajka
- tłuszcz do formy
Na krem ananasowy:
- 1 litr mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 puszka ananasów (w syropie lub zalewie)
- 50 ml likieru jajecznego
Na krem kokosowy:
- 50 dag śmietany kremówki
- 2 opakowania serka waniliowego (po 150 g)
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny.
Do przybrania:
- 1 puszka ananasów
- po 3 łyżki ziaren sezamu i wiórków kokosowych.
Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, jajkami, cukrem waniliowym i 1 wiórków. Ciasto zawiń w folię, schłodź. Blachę natłuść, wysyp resztą wiórków. Wyłóż ją ciastem, piecz 15 min w temperaturze 200 stopni. Śmietanę podgrzej z wiórkami. Po 15 minutach przecedź. Śmietanę dobrze schłodź, ubij. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Letnią wymieszaj z serkiem i śmietaną. Masę rozsmaruj na cieście.
Budyń ugotuj na mleku, ostudź. Ananasy osacz, połowę pokrój. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z budyniem, ananasami, likierem i pianą z białek. Posmaruj ciasto, piecz 20 minut w temperaturze 170 st. Ziarna sezamu i wiórki upraż na osobnych patelniach. Na cieście ułóż osaczone plastry ananasa, do dziurek wsyp uprażony sezam. Całość posyp wiórkami. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz