Ciasto z ananasami


Składniki na 16 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 350 kcal

Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • po 10 dag cukru pudru i wiórków kokosowych
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy

Na krem ananasowy:
  • 1 litr mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka ananasów (w syropie lub zalewie)
  • 50 ml likieru jajecznego

Na krem kokosowy:
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka waniliowego (po 150 g)
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Do przybrania:
  • 1 puszka ananasów
  • po 3 łyżki ziaren sezamu i wiórków kokosowych.

Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, jajkami, cukrem waniliowym i 1 wiórków. Ciasto zawiń w folię, schłodź. Blachę natłuść, wysyp resztą wiórków. Wyłóż ją ciastem, piecz 15 min w temperaturze 200 stopni. Śmietanę podgrzej z wiórkami. Po 15 minutach przecedź. Śmietanę dobrze schłodź, ubij. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Letnią wymieszaj z serkiem i śmietaną. Masę rozsmaruj na cieście.

Budyń ugotuj na mleku, ostudź. Ananasy osacz, połowę pokrój. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z budyniem, ananasami, likierem i pianą z białek. Posmaruj ciasto, piecz 20 minut w temperaturze 170 st. Ziarna sezamu i wiórki upraż na osobnych patelniach. Na cieście ułóż osaczone plastry ananasa, do dziurek wsyp uprażony sezam. Całość posyp wiórkami. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz