Ciasto czekoladowe


Składniki na 60 porcji

Przygotowanie 75 minut
Porcja 190 kcal

  • 30 dag orzechów laskowych
  • 3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
  • 1 kostka (25 dag) masła
  • 7 jajek
  • 50 dag cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • sól
  • 2 szklanki mąki
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • 1,5 torebki gotowej polewy czekoladowej
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie

Czekoladę i masło stopić, podgrzewając na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia masę lekko przestudzić. Orzechy przełożyć na deseczkę, grubo posiekać aby nie pryskały podczas siekania, można posypać je grubym cukrem. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie wbić jajka, dołożyć posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie przygotowanej blachy rozsmarować ciasto, wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 30 - 35 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewę czekoladową stopić według przepisu podanego na opakowaniu. Zwykle torebkę z polewą należy wstawić na 10 - 15 minut do naczynia z gorącą wodą. Następnie odciąć rożek, wylać płynną polewę na ciasto, równomiernie rozsmarować. Poczekać, aż polewa zastygnie. Gotowe ciasto pokroić na niewielkie kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz