Składniki na 60 porcji
Przygotowanie 75 minut
Porcja 190 kcal
- 30 dag orzechów laskowych
- 3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
- 1 kostka (25 dag) masła
- 7 jajek
- 50 dag cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- sól
- 2 szklanki mąki
- pół torebki proszku do pieczenia
- 1,5 torebki gotowej polewy czekoladowej
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie
Czekoladę i masło stopić, podgrzewając na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia masę lekko przestudzić. Orzechy przełożyć na deseczkę, grubo posiekać aby nie pryskały podczas siekania, można posypać je grubym cukrem. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie wbić jajka, dołożyć posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie przygotowanej blachy rozsmarować ciasto, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 30 - 35 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewę czekoladową stopić według przepisu podanego na opakowaniu. Zwykle torebkę z polewą należy wstawić na 10 - 15 minut do naczynia z gorącą wodą. Następnie odciąć rożek, wylać płynną polewę na ciasto, równomiernie rozsmarować. Poczekać, aż polewa zastygnie. Gotowe ciasto pokroić na niewielkie kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz