Przygotowanie 60 minut
Porcja 475 kcal
- 50 dag skrzydełek z kurczaka
- pół główki (średniej) białej kapusty
- 1 por
- 4 marchewki
- 6-8 ziemniaków
- kawałek selera
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
- przyprawa do zupy typu vegeta
- ewentualnie bulion drobiowy
Przygotowanie
Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posypać je przyprawą typu vegeta i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na około 10 minut. W tym czasie kapustę dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Wyciąć głąb. Liście pokroić na kawałeczki. Marchewki i seler obrać. Por oczyścić. Warzywa opłukać, pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone marchewki i, mieszając, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Obrać też ziemniaki, opłukać je i pokroić w grube słupki (jak na frytki).
Skrzydełka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać podsmażonymi marchewkami. Dołożyć także kawałeczki kapusty, selera, pora oraz ziemniaki (ew. podlać odrobiną wody, a jeszcze lepiej bulionu drobiowego). Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 - 45 minut. Gotowe danie przełożyć na ogrzany półmisek. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub świeżego białego pieczywa. Dobrze komponuje się także z ostrym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz