Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 45 minut
Porcja 475 kcal
- 0,5 kg udek kurczaka
- olej do smażenia.
Na marynatę:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 4 ząbki czosnku.
Na ciasto:
- 2 jajka
- po pół szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do dekoracji według uznania czarne oliwki, koperek i pomidory do dekoracji
Przygotowanie
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć kości. Mięso pokroić w grubą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym i winem ryżowym. Mięso przełożyć do miseczki, polać marynatą, wymieszać. Miseczkę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wrzucać osaczone z marynaty kawałki mięsa i, mieszając, usmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić, aby mięso ostygło.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i, miksując, dolewać tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Posolić do smaku. Kawałki podsmażonego kurczaka nabijać na widelec, zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Osaczyć dokładnie z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, ew. udekorować kawałkami pomidorów, papryki, czarnymi oliwkami i gałązkami koperku. Podawać gorące z różnymi sosami, np. sosem czosnkowym albo pikantnym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz