Chrupiące kęski w cieście


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 45 minut
Porcja 475 kcal

  • 0,5 kg udek kurczaka
  • olej do smażenia.

Na marynatę:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 4 ząbki czosnku.

Na ciasto:
  • 2 jajka
  • po pół szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do dekoracji według uznania czarne oliwki, koperek i pomidory do dekoracji

Przygotowanie

Udka z kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć kości. Mięso pokroić w grubą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym i winem ryżowym. Mięso przełożyć do miseczki, polać marynatą, wymieszać. Miseczkę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wrzucać osaczone z marynaty kawałki mięsa i, mieszając, usmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić, aby mięso ostygło.

W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i, miksując, dolewać tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Posolić do smaku. Kawałki podsmażonego kurczaka nabijać na widelec, zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Osaczyć dokładnie z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, ew. udekorować kawałkami pomidorów, papryki, czarnymi oliwkami i gałązkami koperku. Podawać gorące z różnymi sosami, np. sosem czosnkowym albo pikantnym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz