Chłodnik z buraczków


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 30 minut
Porcja 130 kcal

  • 1 torebka czerwonego barszczu instant
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 małe marchewki
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kilka wąsów szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka

Przygotowanie

Botwinkę oraz marchew oczyścić i pokroić. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut. Opłukane rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki. Czosnek obrać, koperek, szczypiorek oraz natkę pietruszki posiekać drobniutko, jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Barszcz rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Wlać go do rondla z botwinką i marchewką.

Wymieszać, a potem ostudzić. Do zimnego barszczu dodać rzodkiewki, ogórek, wsypać koperek, szczypiorek oraz natkę. Wlać jogurt, starannie wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz zmiażdżonym czosnkiem. Schłodzić w lodówce, przed podaniem przelać do miseczek, do każdej wcześniej wkładając połówkę jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz