Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Porcja 130 kcal
- 1 torebka czerwonego barszczu instant
- 1 pęczek botwinki
- 3 małe marchewki
- 1 ogórek
- 4 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek kopru
- kilka wąsów szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
Przygotowanie
Botwinkę oraz marchew oczyścić i pokroić. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut. Opłukane rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki. Czosnek obrać, koperek, szczypiorek oraz natkę pietruszki posiekać drobniutko, jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Barszcz rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Wlać go do rondla z botwinką i marchewką.
Wymieszać, a potem ostudzić. Do zimnego barszczu dodać rzodkiewki, ogórek, wsypać koperek, szczypiorek oraz natkę. Wlać jogurt, starannie wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz zmiażdżonym czosnkiem. Schłodzić w lodówce, przed podaniem przelać do miseczek, do każdej wcześniej wkładając połówkę jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz