Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Porcja 150 kcal
- 1 średnia biała rzodkiew
- 6 dużych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr kefiru
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek
- 1/3 średniego pęczka koperku
Przygotowanie
Obrać opłukaną białą rzodkiew. Odkroić kilka długich plastrów (najwygodniej skrobaczką do warzyw) i odłożyć do dekoracji. Resztę rzodkwi zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Koper opłukać i drobno pokroić. Pomidory umyć i przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć nasiona, miąższ razem z nasionami pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem i dokładnie rozetrzeć ze szczyptą soli.
Kefir wlać do garnka, dodać startą rzodkiew, pokrojone pomidory oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić do smaku odrobinami soli i pieprzu oraz szczyptami majeranku i suszonej bazylii. Chłodnik ostrożnie przelać do wydrążonych połówek pomidorów i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Na każdej porcji chłodnika przed podaniem ułożyć dekoracyjnie złożony plaster białej rzodkwi i posypać pokrojonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz