Chłodnik truskawkowy


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 30 minut
Porcja 80 kcal

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 i 1/2 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Truskawki umyć pod bieżącą wodą i osaczyć w durszlaku, usunąć szypułki. Około 1/4 porcji truskawek drobno pokroić i odłożyć. Zagotować 1 i 1/2 litra wody, wsypać cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Wrzucić owoce i gotować około 10 minut. Naczynie zdjąć z ognia i zmiksować zupę. Znów postawić na ogniu i podgrzać. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, wlać roztwór do gorącego kompotu.

Kiedy zupa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać odłożone pokrojone truskawki. Z połowy cytryny wycisnąć sok, wymieszać z łyżeczką miodu. Przyprawić chłodnik i odstawić, aby ostygł. Schłodzony chłodnik z truskawek przelać na talerze. Każdą porcję udekorować przed podaniem listkami świeżej mięty oraz fantazyjnym wzorkiem, namalowanym śmietaną. Doskonały jest z groszkiem ptysiowym lub maleńkimi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz