Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Porcja 145 kcal
- 1/2 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych ziół (bazylii, tymianku i oregano)
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 pojemniczek kiełków lucerny lub rzeżuchy
- 6 dużych kalarepek
Przygotowanie
Kalarepki umyć, ściąć czapeczkę razem z zielonymi listkami. Małą łyżeczką wydrążyć miąższ i go zachować. W rondlu zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić tak przygotowane kalarepki na 3 - 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Cebulę obrać, posiekać drobniutko, przełożyć do miski.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli. Natkę opłukać i drobno posiekać. Pomidory zmiksować z miąższem kalarepek. Nie przerywając miksowania, dodawać porcjami natkę pietruszki, cebulę, czosnek i oliwę. Wsypać posiekaną bazylię, tymianek oraz oregano. Jeszcze raz dokładnie zmiksować. Chłodnik przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem przelać do wydrążonych kalarepek, udekorować kiełkami lucerny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz