Składniki na 10 porcji
Przygotowanie 20 minut
Porcja 280 kcal
- 1 szklanka śmietany do zup
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- czuszka
- suszona bazylia
- 2 ząbki czosnku
- Majeranek
Przygotowanie
Pomidory sparzyć we wrzątku. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Szczypiorek i natkę pietruszki dokładnie opłukać. Kilka ładnych gałązek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na niewielkie kawałeczki i zmiksować na gęsty, gładki mus.
Zmiksowane pomidory wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić szczyptami soli i pieprzu oraz odrobiną czuszki, słodkiej papryki, bazylii i majeranku. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki. Schładzać minimum godzinę. Po upływie tego czasu wymieszać chłodnik z siekaną zieleniną i przelać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję zupy serwować udekorowaną kleksem śmietany oraz odłożonymi listkami natki pietruszki i wąsami szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz