Chłodnik pomidorowy


Składniki na 10 porcji

Przygotowanie 20 minut
Porcja 280 kcal

  • 1 szklanka śmietany do zup
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • czuszka
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek

Przygotowanie

Pomidory sparzyć we wrzątku. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Szczypiorek i natkę pietruszki dokładnie opłukać. Kilka ładnych gałązek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na niewielkie kawałeczki i zmiksować na gęsty, gładki mus.

Zmiksowane pomidory wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić szczyptami soli i pieprzu oraz odrobiną czuszki, słodkiej papryki, bazylii i majeranku. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki. Schładzać minimum godzinę. Po upływie tego czasu wymieszać chłodnik z siekaną zieleniną i przelać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję zupy serwować udekorowaną kleksem śmietany oraz odłożonymi listkami natki pietruszki i wąsami szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz