Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 2 godziny
Porcja 530 kcal
- 1 opakowanie cannelloni
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag białego kremowego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa.
Na sos:
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Przelać zimną wodą, skropić oliwą. Szpinak rozmrozić, odsączyć. Śmietanę roztrzepać z jajkami i białym serem. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę.Na maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek, podsmażyć, wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 5 minut, doprawić solą, pieprzem i gałką. Potem połączyć szpinak z mieszaniną śmietany, jajek i sera. Przestudzonym farszem nadziać cannelloni.
Przygotować sos: W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć, wciąż mieszając, powoli wlać masło. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni, polać resztą sosu. Obłożyć plasterkami sera. Zapiekać w nagrzanym do 200 st C piekarniku około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz