Cannellonize ze szpinakiem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 2 godziny
Porcja 530 kcal

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag białego kremowego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa.

Na sos:
  • 1 i 1/2 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Przelać zimną wodą, skropić oliwą. Szpinak rozmrozić, odsączyć. Śmietanę roztrzepać z jajkami i białym serem. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę.Na maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek, podsmażyć, wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 5 minut, doprawić solą, pieprzem i gałką. Potem połączyć szpinak z mieszaniną śmietany, jajek i sera. Przestudzonym farszem nadziać cannelloni.

Przygotować sos: W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć, wciąż mieszając, powoli wlać masło. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni, polać resztą sosu. Obłożyć plasterkami sera. Zapiekać w nagrzanym do 200 st C piekarniku około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz