Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 505 kcal
- 35 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki całych pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 16 rurek cannelloni
- 25 dag sera ricotta
- Świeże oregano
- sól
- pieprz
- papryka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek i, mieszając chwilę, smażyć razem. Wrzucić kitka posiekanych łodyżek oregano, 4 łyżki zalewy pomidorowej oraz marynowany zielony pieprz i dusić na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C Cannelloni napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Ser ricotta wymieszać z mlekiem. Przyprawić szczyptą soli oraz odrobiną słodkiej papryki. Pozostałe pomidory z zalewą ułożyć wokół cannelloni. Na rurkach rozłożyć ser ricotta wymieszany z mlekiem. Równomiernie posypać tartym parmezanem. Cannelloni piec około 30 - 35 minut. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz