Cannelloni z mięsem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 505 kcal

  • 35 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki całych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 16 rurek cannelloni
  • 25 dag sera ricotta
  • Świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie

Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek i, mieszając chwilę, smażyć razem. Wrzucić kitka posiekanych łodyżek oregano, 4 łyżki zalewy pomidorowej oraz marynowany zielony pieprz i dusić na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C Cannelloni napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Ser ricotta wymieszać z mlekiem. Przyprawić szczyptą soli oraz odrobiną słodkiej papryki. Pozostałe pomidory z zalewą ułożyć wokół cannelloni. Na rurkach rozłożyć ser ricotta wymieszany z mlekiem. Równomiernie posypać tartym parmezanem. Cannelloni piec około 30 - 35 minut. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz