Botwinka z jajkiem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 70 minut
Porcja 380 kcal

  • 2 pęczki botwiny
  • 20 dag cielęciny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki koncentratu z buraków
  • 1 łyżka mąki
  • po kilka gałązek koperku, szczypiorku i natki
  • Sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka

Przygotowanie

Obrać cebulę, pietruszkę i seler. Umyć i osuszyć cielęcinę. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać sól i pieprz. Zalać 5 szklankami wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 45 minut. Botwinę razem z buraczkami opłukać, pokroić, dodać do gotującego się wywaru i gotować razem jeszcze 10 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i koncentratem z buraków. Wlać do gotującej się zupy. Zamieszać, ponownie zagotować.

Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Opłukać i osuszyć koperek, natkę i szczypiorek. Grubo posiekać, jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem soli.
Odcedzić, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Gotową zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć dwie ćwiartki jajka. Przed podaniem posypać siekanymi natką, koperkiem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz