Składniki na 20 porcji
Przygotowanie 30 minut
Porcja 220 kcal
- 2 melony
- 20 dag jasnych winogron
- 12 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka posiekanej mięty
- Po 1 torebce galaretki cytrynowej i agrestowej i malinowej
- sok z 1 limonki
- 2 szklanki mrożonej herbaty
Przygotowanie
Połowę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Melony wydrążyć, pozostawiając margines miąższu. Resztę miąższu pokroić w drobną kostkę. Winogrona podzielić nożem na mniejsze kawałeczki, oczyścić z pestek. Cztery łyżki owoców zmiksować; wymieszać z dwiema łyżkami cukru, sokiem jabłkowym, miętą i żelatyną. Schłodzić. Pozostałe pokrojone owoce włożyć do pucharków i zalać przygotowaną tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.
Przygotować oddzielnie każdą z galaretek (według przepisu na opakowaniu). Wlać do płaskich naczyń i ostudzić. Pokroić w kostkę, po czym ułożyć warstwami w salaterkach. Resztę żelatyny rozpuścić w mrożonej herbacie. Wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem z limonki. Wystudzić. Stężałą masę pokroić w równą kosteczkę. Podawać w łupinach melona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz