Barwne rozmaitości


Składniki na 20 porcji

Przygotowanie 30 minut
Porcja 220 kcal

  • 2 melony
  • 20 dag jasnych winogron
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Po 1 torebce galaretki cytrynowej i agrestowej i malinowej
  • sok z 1 limonki
  • 2 szklanki mrożonej herbaty

Przygotowanie

Połowę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Melony wydrążyć, pozostawiając margines miąższu. Resztę miąższu pokroić w drobną kostkę. Winogrona podzielić nożem na mniejsze kawałeczki, oczyścić z pestek. Cztery łyżki owoców zmiksować; wymieszać z dwiema łyżkami cukru, sokiem jabłkowym, miętą i żelatyną. Schłodzić. Pozostałe pokrojone owoce włożyć do pucharków i zalać przygotowaną tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.

Przygotować oddzielnie każdą z galaretek (według przepisu na opakowaniu). Wlać do płaskich naczyń i ostudzić. Pokroić w kostkę, po czym ułożyć warstwami w salaterkach. Resztę żelatyny rozpuścić w mrożonej herbacie. Wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem z limonki. Wystudzić. Stężałą masę pokroić w równą kosteczkę. Podawać w łupinach melona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz