Banany zapiekane z czekoladą


Deser poprawiający najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację we dwoje...
Chociaż dzieci też bardzo go lubią. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło?

  • 2 banany
  • pół kostki mlecznej czekolady
  • łyżka wiórków kokosowych
  • masło

Posmarować masłem naczynie do zapiekania, piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Obrać banany, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ułożyć w naczyniu do zapiekania wypukłą stroną do dołu, ułożyć kostki czekolady. Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Zapiekać pod przykryciem około 10 minut. Upieczone banany trudno wyjąć z naczynia, w którym się piekły, w ładnej postaci, dlatego najlepiej zapiekać po jednym lub po dwa banany w pojedynczych porcjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz