Banany w migdałach


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 245 kcal

  • 4 duże, twarde banany
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. lipowego lub akacjowego, ewentualnie syrop klonowy)
  • 4 kulki lodów owocowych lub sos waniliowy jako dodatek,
  • kilka listków mięty lub melisy do udekorowania deseru

Przygotowanie

Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzać. Wsypać płatki migdałowe i, stale mieszając, przyprażyć bez tłuszczu na złoty kolor. Następnie przesypać na talerzyk. Pozostawić do wystudzenia. Banany umyć, wytrzeć do sucha. Nie obierać ze skórki! Przekroić je wzdłuż na pół. Połówki ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Masło bardzo dokładnie utrzeć z miodem. Mieszanką posmarować banany (od strony przecięcia). Na wierzchu obficie posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową.

Pakuneczki ułożyć na płaskiej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 5-7 minut (w sezonie banany można ułożyć na aluminiowych tackach i upiec na mocno rozgrzanym grillu). Gotowe banany odwinąć z folii. Przełożyć na talerze, ewentualnie udekorować listkami mięty lub melisy. Podawać z dodatkiem lodów owocowych lub z sosem waniliowym. Tak przygotowany deser najlepiej jeść łyżeczką, wybierając miąższ ze skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz