Bałkański specjał z bryndzą (pierogi)


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 350 kcal

Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko

Na farsz:
  • 50 dag zdrowych i jędrnych liści botwiny
  • 20 dag bryndzy lub innego owczego sera
  • (np. bułgarskiego sirene lub fety)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Przygotować farsz: liście botwiny bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, sparzyć wrzątkiem lub króciutko obgotować w posolonym wrzątku. Odcedzić, drobno pokroić. Włożyć do miski. Dodać umyty i posiekany szczypiorek oraz dokładnie rozgnieciony widelcem ser. Starannie wymieszać, przyprawić pieprzem i papryką, ewentualnie dodać jeszcze szczyptę soli do smaku (ale, uwaga, sery używane do tego farszu są bardzo słone!).

Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z odrobiną soli. Dodać jajko, stopniowo dolewać letnią wodę. Wyrobić ciasto - powinno być dość ścisłe, ale elastyczne. Cieniutko rozwałkować, szklanką powycinać krążki. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na chrupko na rozgrzanym oleju. Polać nim pierogi, od razu podawać. Gotowe pierożki można też po ugotowaniu polać skwarkami i krótko (ok. 10-15 minut) zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz