Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
Porcja 227 kcal
- 2 duże bakłażany
- 4 pomidory
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 strąk żółtej papryki
- 20 dag mozzarelli
- Sól
Przygotowanie
Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubości około 1 centymetra. Z cytryny wycisnąć sok i polać bakłażany, po czym skropić odrobiną oliwy. Plastry bakłażana ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po 3 minuty z każdej strony. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą oliwy. Następnie dodać chili, posiekany koperek, natkę pietruszki, przyprawić solą. Pomidory, mozzarellę i paprykę pokroić w cienkie plasterki, dymkę grubo pokroić.
Na brzegu każdego upieczonego plastra bakłażana ułożyć po kolei kawałki pomidora, papryki, mozzarelli oraz dymki. Bakłażan lekko zagiąć w harmonijkę, a w powstałym zagięciu umieścić kolejną porcję warzyw i mozzarelli. Spiąć wszystkie wrapy długimi wykałaczkami i grillować około 15 minut. Danie jest bardzo smaczne na gorąco i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz