Bakłażanowy wrap


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 227 kcal

  • 2 duże bakłażany
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 20 dag mozzarelli
  • Sól

Przygotowanie

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubości około 1 centymetra. Z cytryny wycisnąć sok i polać bakłażany, po czym skropić odrobiną oliwy. Plastry bakłażana ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po 3 minuty z każdej strony. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą oliwy. Następnie dodać chili, posiekany koperek, natkę pietruszki, przyprawić solą. Pomidory, mozzarellę i paprykę pokroić w cienkie plasterki, dymkę grubo pokroić.

Na brzegu każdego upieczonego plastra bakłażana ułożyć po kolei kawałki pomidora, papryki, mozzarelli oraz dymki. Bakłażan lekko zagiąć w harmonijkę, a w powstałym zagięciu umieścić kolejną porcję warzyw i mozzarelli. Spiąć wszystkie wrapy długimi wykałaczkami i grillować około 15 minut. Danie jest bardzo smaczne na gorąco i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz