Składniki na 16 porcji
Przygotowanie 90 minut
Porcja 440 kcal
- 10 dag całych orzechów laskowych
- 5 dag orzechów laskowych pokrojonych w cienkie płatki
- 40 dag cukru
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 20 dag masła
- 6 jajek
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml kawy
- 2 łyżeczki kakao
- 1 torebka polewy czekoladowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie
Do garnka wsypać 5 dag cukru, stopić na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Do masy maślanej dodać 3 żółtka i 3 całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Podzielić na dwie części, do jednej dodać karmel, a do drugiej kakao i kawę. Białka, które pozostały, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rozdzielić pianę na dwie części. Jedną połączyć z ciastem karmelowym, drugą z kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem. Napełnić dwoma rodzajami ciasta, lekko przemieszać widelcem tak, aby powstał marmurkowy wzorek. Piec około 60 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą. Pozostały cukier stopić na jasny karmel. Płynny karmel nabierać widelcem. Niteczkami karmelu dekorować wierzch ciasta. Zanim zastygnie, posypać babkę orzechami pokrojonymi w cienkie płatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz