Babka marmurkowa


Składniki na 16 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 440 kcal

  • 10 dag całych orzechów laskowych
  • 5 dag orzechów laskowych pokrojonych w cienkie płatki
  • 40 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 20 dag masła
  • 6 jajek
  • 40 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml kawy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 torebka polewy czekoladowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie

Do garnka wsypać 5 dag cukru, stopić na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Do masy maślanej dodać 3 żółtka i 3 całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Podzielić na dwie części, do jednej dodać karmel, a do drugiej kakao i kawę. Białka, które pozostały, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rozdzielić pianę na dwie części. Jedną połączyć z ciastem karmelowym, drugą z kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe.

Formę z kominkiem posmarować tłuszczem. Napełnić dwoma rodzajami ciasta, lekko przemieszać widelcem tak, aby powstał marmurkowy wzorek. Piec około 60 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą. Pozostały cukier stopić na jasny karmel. Płynny karmel nabierać widelcem. Niteczkami karmelu dekorować wierzch ciasta. Zanim zastygnie, posypać babkę orzechami pokrojonymi w cienkie płatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz