Każdy lubi zapach i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów. Sprawi wielką
przyjemność wszystkim domownikom.
- 120 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 50 g drożdży
- cukier waniliowy
- tłuszcz do formy
- cukier puder.
Przygotowanie
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałku masło i roztopić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimna wodą (do pełna). Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch. Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier: cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości około 25 cm. Termostat ustawić na 180°C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz