Babka drożdżowa Topielec


Każdy lubi zapach i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów. Sprawi wielką
przyjemność wszystkim domownikom.

  • 120 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder.

Przygotowanie

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałku masło i roztopić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.

Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimna wodą (do pełna). Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch. Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier: cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości około 25 cm. Termostat ustawić na 180°C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz