Składniki na 4 porcje
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka soli
- trochę proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 10 dag brokułów (mogą być mrożone)
- 4 łyżki oleju
- 10 dag pieczarek
- 5 małych cebulek ewentualnie kilka gałązek natki pietruszki, trybuli lub innych świeżych ziół do dekoracji
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, włożyć do osobnego wrzątku i gotować 20 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze osaczyć na sitku. Następnie zgnieść na gładką masę i przełożyć do miski. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki (brokułów mrożonych nie rozmrażać), gotować około 2 minut (muszą pozostać jędrne) w osolonym wrzątku. Dokładnie odcedzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do zgniecionych ziemniaków wbić jajko. Dodać sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki (najlepiej przyrządem do krojenia jajek). Cebule obrać, pokroić w kosteczkę.
Mocno rozgrzać olej na patelni, zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, usmażyć, nie przerywając mieszania. Pieczarki z cebulą przełożyć do ciasta, dodać brokuły. W metalowych foremkach umieścić foremki papierowe, wypełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 20 minut w temperaturze 170°C. Babeczki ziemniaczane wyjąć z pieca, przestudzić, ewentualnie udekorować natką lub innymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz