Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 270 kcal
- pęczek białych szparagów
- 3 duże pomidory
- 5 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- cukier
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek (najlepsza będzie z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin)
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Łodygi ostrożnie obrać skrobaczką do warzyw z cieniutkiej skórki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i cytryny. Włożyć szparagi pędami do góry, gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i odciąć twarde końcówki. Tak przygotowane szparagi podzielić na cztery porcje.
Każdą z nich owinąć ciasno dwoma plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą. Ułożyć na grilu (może być taki w piekarniku lub elektryczny) i opiekać po kilka minut z każdej strony. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Bazylię umyć i posiekać. Dodać do pomidorów, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, delikatnie wymieszać. Grillowane szparagi podawać na sałatce pomidorowej. Najlepiej ze świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz