Szparagi grillowane


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 270 kcal

  • pęczek białych szparagów
  • 3 duże pomidory
  • 5 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek (najlepsza będzie z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin)
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Łodygi ostrożnie obrać skrobaczką do warzyw z cieniutkiej skórki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i cytryny. Włożyć szparagi pędami do góry, gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i odciąć twarde końcówki. Tak przygotowane szparagi podzielić na cztery porcje.

Każdą z nich owinąć ciasno dwoma plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą. Ułożyć na grilu (może być taki w piekarniku lub elektryczny) i opiekać po kilka minut z każdej strony. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Bazylię umyć i posiekać. Dodać do pomidorów, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, delikatnie wymieszać. Grillowane szparagi podawać na sałatce pomidorowej. Najlepiej ze świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz