Ragout drobiowe


  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag chudej cienkiej kiełbasy
  • 40 dag pieczarek
  • biała część dużego pora
  • 30 dag śmietany 18-proc.
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • Łyżka mąki
  • przyprawa do drobiu
  • mielony biały pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, kroimy, odparowujemy na suchej patelni i rumienimy na maśle. Kiełbasę kroimy w plastry. Pora myjemy, kroimy w krążki. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni, wsypujemy kiełbasę, a następnie pora. Smażymy pod przykryciem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do rondla.

Dodajemy pieczarki, wlewamy gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy. Po 2 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i sosem. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieleniną. Zamiast kiełbasy można dodać cienkie parówki drobiowe. Dla urozmaicenia koloru potrawy warto dodać razem z porem pokrojoną w krążki marchewkę oraz pół pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz