- 60 dag filetów z kurczaka
- 20 dag chudej cienkiej kiełbasy
- 40 dag pieczarek
- biała część dużego pora
- 30 dag śmietany 18-proc.
- łyżka musztardy
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- Łyżka mąki
- przyprawa do drobiu
- mielony biały pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
- sól
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy, kroimy, odparowujemy na suchej patelni i rumienimy na maśle. Kiełbasę kroimy w plastry. Pora myjemy, kroimy w krążki. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni, wsypujemy kiełbasę, a następnie pora. Smażymy pod przykryciem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do rondla.
Dodajemy pieczarki, wlewamy gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy. Po 2 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i sosem. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieleniną. Zamiast kiełbasy można dodać cienkie parówki drobiowe. Dla urozmaicenia koloru potrawy warto dodać razem z porem pokrojoną w krążki marchewkę oraz pół pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz