Potrawka z ziemniakami i sałatą


Potrawka:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • żółta papryka
  • szklanka bulionu drobiowego

Sałatka:
  • 3 pomidory
  • czerwona cebula
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 czerwone papryki
  • kilka listków bazylii
  • 2 czerwone grejpfruty
  • Szczypiorek

Sos:
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • Sól
  • Cukier

Oraz:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 8 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 cm kawałek obranego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

Potrawka: warzywa kroimy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy nieobrany czosnek, zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut w temperaturze około 180 °C. Wkładamy filety, dusimy 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie smażymy minutę obrane ząbki czosnku, kurkumę i pokrojony imbir.

Dodajemy ziemniaki i smażymy, aż się zrumienią. Wlewamy 125 ml wody i dusimy 30 minut, mieszając. Wyjmujemy czosnek i imbir, ziemniaki solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatka: pomidory kroimy w ósemki, cebulę w kostkę. Grejpfruty filetujemy. Fasolkę osaczamy. Wszystko mieszamy z posiekaną zieleniną i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz