Potrawka:
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 4 pomidory
- żółta papryka
- szklanka bulionu drobiowego
Sałatka:
- 3 pomidory
- czerwona cebula
- puszka czerwonej fasolki
- 2 czerwone papryki
- kilka listków bazylii
- 2 czerwone grejpfruty
- Szczypiorek
Sos:
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- Sól
- Cukier
Oraz:
- 0,5 kg ziemniaków
- 8 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 3 cm kawałek obranego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Potrawka: warzywa kroimy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy nieobrany czosnek, zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut w temperaturze około 180 °C. Wkładamy filety, dusimy 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie smażymy minutę obrane ząbki czosnku, kurkumę i pokrojony imbir.
Dodajemy ziemniaki i smażymy, aż się zrumienią. Wlewamy 125 ml wody i dusimy 30 minut, mieszając. Wyjmujemy czosnek i imbir, ziemniaki solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatka: pomidory kroimy w ósemki, cebulę w kostkę. Grejpfruty filetujemy. Fasolkę osaczamy. Wszystko mieszamy z posiekaną zieleniną i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz