Potrawka z kurczaka ze szparagami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 525 kcal

  • 1/2 pęczka szparagów białych lub zielonych
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2/3 szklanki śmietany 30 proc.
  • łyżka mąki
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Łodygi szparagów obrać z cienkiej włóknistej skórki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, cukru i soku z połowy cytryny. Szparagi ostrożnie włożyć do wrzątku pędami do góry (najlepiej, gdy pędy będą wystawały nad wodę, bo są tak delikatne, że ugotują się na parze). Gotować na małym ogniu, aż będą miękkie, ale jędrne. Wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze części. Odlać połowę wywaru z gotowania, resztę zredukować do objętości 2 szklanek. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na paski.

W rondlu rozgrzać masło. Przesmażyć na nim kurczaka. Zalać winem, a po chwili zredukowanym wywarem z gotowania szparagów. Gotować jeszcze 20 minut. Śmietanę starannie wymieszać z mąką na gładką masę. Zaprawić nią kurczaka i gotować jeszcze około 10 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać pokrojone szparagi. Gotową potrawkę najlepiej podawać z makaronem typu wstążki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz