Tartelki dyniowe


Składniki na 12 sztuk

  • 30 dag mąki
  • 15 dag
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag miąższu dyni
  • cebula
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 5 dag startego parmezanu
  • 10 dag ziołowego twarożku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka gałązek ulubionych ziół do dekoracji
  • tłuszcz do foremek

Przygotowanie

Przesianą mąkę połączyć z 15 dag schłodzonego masła. Dodać szczyptę soli i 4 łyżki zimnej wody. Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. W tym czasie pokroić dynię w kosteczkę. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, aby zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać dynię, podlać odrobiną wody i na małym ogniu dusić 5 min.

Warzywa przestudzić, wymieszać z serem, twarożkiem i śmietaną kremówką roztrzepaną z jajkami. Doprawiam muszkatem, solą i pieprzem. Ciasto wałkować i włożyć do 12 natłuszczonych foremek. Podpiecz w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Ciastka napełniam nadzieniem i zapiekam 15 minut. Gotowe udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz