Składniki na 12 sztuk
- 30 dag mąki
- 15 dag
- 2 łyżki masła
- 30 dag miąższu dyni
- cebula
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 5 dag startego parmezanu
- 10 dag ziołowego twarożku
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- pomidorki koktajlowe
- kilka gałązek ulubionych ziół do dekoracji
- tłuszcz do foremek
Przygotowanie
Przesianą mąkę połączyć z 15 dag schłodzonego masła. Dodać szczyptę soli i 4 łyżki zimnej wody. Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. W tym czasie pokroić dynię w kosteczkę. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, aby zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać dynię, podlać odrobiną wody i na małym ogniu dusić 5 min.
Warzywa przestudzić, wymieszać z serem, twarożkiem i śmietaną kremówką roztrzepaną z jajkami. Doprawiam muszkatem, solą i pieprzem. Ciasto wałkować i włożyć do 12 natłuszczonych foremek. Podpiecz w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Ciastka napełniam nadzieniem i zapiekam 15 minut. Gotowe udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz